Sjoerd Heijning

Overheid of overhead?
Een compact en daadkrachtig bestuur


getrouwd met Anneke van den Breemer, vader van Dignus(22), Joan(19) en Emma(16)
Beatrixlaan 7
4461 PM Goes
geboren op 19 april 1952
Telefoonnummer:0113-223069
Mobiel:06-15653679


In 1982 werd ik door mijn werkgever, de Amro Bank, uit Amsterdam naar Goes gestuurd. Ik was toen nog niet getrouwd en mijn vriendin, later mijn echtgenote, wilde eigenlijk niet mee. Uiteindelijk besloot ze gelukkig toch mee te gaan en na een jaar of 2 wilden we niet meer weg uit Zeeland. En helemaal niet meer toen we een paar jaar later kinderen kregen. Voordat we naar Goes kwamen, ging ik naar school in Aerdenhout en Overveen en naar de Universiteit in Leiden. Daar studeerde ik rechten met als hoofdrichting staats- en administratief recht.
Tegenwoordig zou je dat bestuursrecht noemen, maar de regels en wetten waren toen nog wel heel anders, want er bestond bijv. nog helemaal geen Algemene Wet Bestuursrecht.

Tijdens mijn studie was ik parttime medewerker van het VVD Kamerlid dr. Cornelis Berkhouwer. Hoewel dat erg leuk werk was, besloot ik na mijn studie toch een andere kant op te gaan. Ik kwam in een managementopleiding bij de Amro Bank en werkte enkele jaren in de Randstad. In 1986 verliet ik de bank en werd economisch beleidsmedewerker, eerst bij de gemeente Borsele en daarna bij de Provincie Zeeland. Eenmaal weer wat dichter bij de politiek door mijn werk,kreeg ik ook belangstelling voor de lokale politiek. Zo werd ik in raadslid in Goes en in 1994 wethouder. Na 8 jaar wethouderschap, oa van economie, milieu en welzijn, vond ik dat welletjes en stopte. Wel ben ik nog tot 2010 raadslid gebleven.

In 2003 werd ik lid van Provinciale Staten en dit jaar lijsttrekker. Ik ben daar trots op en reken op een goed verkiezingsresultaat. Vanzelfsprekend wil de VVD na de verkiezingen weer in het college van Gedeputeerde Staten komen na 4 jaar oppositie. Zeeland zal het de komende jaren niet gemakkelijk krijgen, maar wij lopen niet weg voor verantwoordelijkheid. Er moet flink worden bezuinigd, maar dat kan ook. Want de overheid moet een stap terug doen en de provincie moet taken, welke bij de gemeente thuishoren, daar ook laten. Minder bemoeienis met van alles en nog wat en minder ambtenaren, dat kan. En meer ruimte voor de economie, wat ons betreft door het schrappen van allerlei regels. Ook dat kan en het levert dubbel voordeel op: de rem gaat van de economie af en de overheid kan bezuinigen.

Terug...